Sült csirke – Stahl féle klasszikus francia recept

  • 2 konyhakész csirke
  • 1 citrom
  • 1 tyúkhúsleveskocka, én egy evőkanál háziételízesítőt szoktam használni
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 fej fokhagyma
  • 2ek olívaolaj
  • 1 csokor friss petrezselyem

Mielőtt megsütjük a csirkét, pontosan le kell mérni. Mivel a csirke sütési ideje 50 dekánként 20 perc, amihez még ráadás 30 perc járul, kiszámoljuk, hogy mennyi ideig tart az elkészítés.

Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, és amíg melegszik, előkészítjük a szárnyast. Megmossuk és konyhai papírtörlővel meg is szárítgatjuk kívül-belül. Nagyon fontos, hogy száraz legyen a bő, mert másképp nem tudjuk bekenni a vajjal! Utána félbevágjuk a citromot, a leveskockát és a megpucolt vöröshagymát is, majd beletömködjük mindegyiknek a felét a csirke hasüregébe.

A puha vajhoz hozzákeverjük a sót, alaposan meg is borsozzuk, és jön a masszírozás: mintha testápolóval kenegetnénk, úgy simogatjuk a puha vajjal a csirke bőrét alul-felül-oldalt, sőt a mellrészeket fedő bőrök alá is benyúlunk.

Végül konyhai kötözőspárgával összekötjük a sarkainál mindkét csirke lábait, egy másik madzagdarabbal meg a szárnyakat rögzítjük a törzsükhöz. (elhagyható)

A tepsi alját kibéleljük alufóliával, majd a tepsibe pontosan beleilleszkedő sütőrácsra fektetjük a csirkét, mellükkel lefelé.

A csirkét betesszük sülni, és gyorsan gerezdekre szedjük a fokhagymafejeket, de nem pucoljuk meg. És számolás megint: a fokhagymagerezdeknek 45 percre van szükségük, hogy belül édesen krémesre, kívül pedig ropogósra süljenek; a csirkét viszont a sütési idő felénél kell megfordítani, hogy a mellrészük is megpirulhasson.

Ezért a megfelelő pillanatban kivesszük a tepsit a sütőből, a rács alá, az alufóliára szórjuk a fokhagymagerezdeket, megöntözzük őket az olívaolajjal, és már vissza is toljuk a csirkét a sütőbe. A gondosan kiszámolt sütési idő felénél megfordítjuk a piruló szárnyast a rácson, hogy most már a mellük nézzen felfelé, és így sütjük tovább.

A kiszámított idő leteltével kivesszük az aranybarnára sült csirkét, és megszórjuk őket bőven apróra vágott petrezselyemmel, majd mindkettőt betakarjuk egy-egy darab alufóliával, hogy felszeletelésük előtt pihenhessenek néhány percet vagy inkább tizet.

A sült fokhagymagerezdeket szűrőkanállal az utolsó szálig kiszedegetjük, és egy kisebb tálkába tesszük. Így aztán bárki vehet belőlük annyit, amennyi jólesik neki.

Protipp a semmi sem veszhet kárba elvet követve:
A maradék farhát, szárny és egyéb csontokból remek alaplevet lehet készíteni illetve a maradék mellet (nálunk mindig az marad meg) vacsorára salátafélékkel szószokkal tortillalapba csavarva fogyasztjuk.

Egyetek Jól!

Küldj nekünk üzenetet!

1 + 11 =

Gyere el hozzánk!

8283 Hungary, Káptalantóti
Kővári Kecskefarm, Hrsz.: 0271/2

Hívj bennünket!

+36 (70) 388 8314

Írj nekünk e-mailt!

kingakamraja@gmail.com

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVisszatérés a shopba